A mai naptól immár két püspöki templommal büszkélkedhet a Hajdúdorogi Egyházmegye, hiszen 2013. február 17-én, vasárnap ünnepi Szent Liturgia keretében az eddigi hajdúdorogi székesegyház mellé a nyíregyházi egyházközség templomát is társszékesegyházi rangra emelték. A Keleti Kongregáció dekrétumát Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius hirdette ki. Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspök ezzel kapcsolatban elmondta: végre egy olyan rangot kapott ez a templom, amelyet már rég megérdemeltek mind az egyházmegye hívei, mind pedig a város. Ugyanakkor nagy felelősség is ez a közösség számára, hisz miként a püspöknek, úgy a püspöki templomnak és híveinek is jó példával kell elöl járnia a többi egyházközség előtt.

A társszékesegyházi rangra emelés mellett egy másik, hasonlóan nagy jelentőségű eseményt is ünnepelhetett az egyházmegye: a világ felé nyitást, a hit- és evangéliumhirdetést, a hatékonyabb kommunikációt elősegítendő, új médiaközponttal gazdagodik a Hajdúdorogi Egyházmegye, melynek alapkövét a Szent Liturgiát követően helyezték el a püspökség udvarán. Az év végére felépülő Örömhíradó Központ kapcsán Fedor Tibor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolattartási és együttműködési főosztályvezetője hangsúlyozta: az egyházi médiának fontos szerepe van a hit és az egyház tanításának pontos közlésében és védelmében, valamint az egyház és a világ közötti kommunikáció megkönnyítésében, elősegítésében. Ehhez elengedhetetlen, hogy megfelelő módon használja fel a digitális világ nyújtotta lehetőségeket és eszközöket.

A kettős ünnepségen Alberto Bottari de Castello apostoli nunciuson kívül részt vett még Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök-exarchája és Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye püspöke is.