Orosz Atanáz miskolci püspök április 24-én a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban a Nyíregyházi Egyházmegye szolgálatára pappá szentelte Molnár József diakónust.

Orosz Atanáz homíliájában a vasárnap olvasott szamariai asszony történetéből indult ki, amelyben Krisztus úgy jelenik meg, mint aki eljött, hogy csillapítsa, nem elsősorban fizikai, hanem sokkal inkább lelki szomjúságunkat. Ő saját vérével és a keresztség vizével kínálja mindazokat, akik vágyódnak utána. A papszenteléshez kapcsolódva hangsúlyozta, hogy a pap mindenekelőtt az imádság embere, akinél fontos, hogy a belső imádság mellett jelen legyen a rátaláló és a kérő, a könyörgő, a dicsőítő, a hálaadó és az engesztelő imádság is. A feladata, hogy ezek által tanúságot tegyen az Úrról, s bekapcsolja az embereket abba a mély imaéletbe, amelyet magától Jézus Krisztustól merített.

A Szent Liturgia végén Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye kormányzója fordult az újszentelt pap felé, s úgy fogalmazott, hogy a mai embernek szüksége van a vízre, azonban sokkal nagyobb szüksége van a lelki forrásra, arra a lelki italra, amelyet Jézus kínál fel mindannyiunknak. A szenteléssel az Úr valamilyen formában ezt a forrást bízta rá, s neki méltó edénnyé kell válnia, hogy másoknak is továbbadhassa azt.

Molnár József 1980-ban született Kalocsán. Teológiai tanulmányait a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán végezte, majd Nyírvasváriban, Mátészalkán, Edelényben és Újfehértón lelkipásztori kisegítőként munkálkodott. Orosz Atanáz miskolci püspök 2015. július 19-én szentelte diakónussá Máriapócson, s papszenteléséig Nyíregyházán szolgált. Papként első szolgálati helye a nyíregyháza-belvárosi egyházközségben lesz segédlelkészi beosztásban, további intézkedésig.

Szöveg és fotó: Zadubenszki Norbert