Hiteles Szent Miklós-ereklyét kapott a Nyíregyházi Egyházmegye Rómából. Az ereklyét a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban helyezik el.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar november végén járt ad limina látogatáson a Szentatyánál a Vatikánban. A látogatás során a Hittani Kongregáció (Congregatio de Doctrina Fidei) munkatársa, Stefan Kostner atya megajándékozta a Nyíregyházi Egyházmegyét több ereklyével. Köztük ott van az a Szent Miklós-ereklye is, amelyet a hétvégi búcsúi Szent Liturgián adott át Szocska A. Ábel apostoli kormányzó a Szent Miklós-székesegyház parókusának, Molnár Zoltán atyának, hogy a székesegyházban méltó helyet készítsen ennek az értékes kincsnek.

A Szent Miklós pártfogásába ajánlott Nyíregyházi Egyházmegye, és a Szent Miklós tiszteletére szentelt nyíregyházi görögkatolikus székesegyház számára, de az egész görögkatolikus egyház számára is igen jelentős a Csodatévő személye. Minden görögkatolikus templom ikonosztázán ott található az utazók, hajózók, megrágalmazottak, házasság előtt álló lányok, nők védőszentje, Müra város püspöke, Csodatévő Szent Miklós.

A hitelesítő okirattal érkezett több, mint 1600 éves ereklyét a székesegyház Szent Miklós-mellékoltárán egy erre a célra készített önálló ikonban fogják elhelyezni, hogy hódolatukat fejezhessék ki előtte az ide érkezők. A székesegyház látogathatósága ennek következtében változni fog a közeljövőben.

Nagy megtiszteltetés, hogy a Nyíregyházi Egyházmegye egy hivatalos Szent Miklós-ereklye tulajdonosa lehet.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye, fotó: Polyákné Tóth Nóra, videó: Nyíregyháza.hu