Újabb Szent Miklós-ereklye érkezett Olaszországból Nyíregyházára. Az ereklye igazi kuriózum, mert a katolikusok úgy tartják, Csodatévő Szent Miklós csontjaiból a mai napig szent manna szivárog, amit a sírt őrző domonkos szerzetesek minden évben összegyűjtenek. Ebből kaptak egy üvegcsével a nyíregyházi görögkatolikusok. Az ereklyét az egyházmegye püspöke Szocska Ábel kapta Bariban, ahol a szent életű püspök földi maradványit őrzik.

Egy apró, kézzel festett fiola őrzi Szent Miklós mannáját, vagy más néven a mürót. A folyadék a világszerte ismert és tisztelt püspök földi maradványaiból szivárog. Csodatévő Szent Miklós püspökhöz ugyanis nemcsak életében kötődtek csodák, miután magához szólította a Jóisten, a földi maradványi szolgálnak csodás bizonyossággal. Arra, hogyan, miként szivárog a manna a sírból egyelőre tudományos magyarázat nincs.

Az egyházban a mürót ezért is csodaként tartják számon. A folyadékot a szent sírját őrző domonkosok minden évben összegyűjtik. Ebből kapott egy fiolányit Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke legutóbbi olaszországi útján. Ez már a második Szent Miklós ereklye, ami Nyíregyházára került, mert két éve a szent egy csontdarabkáját kapták meg a görögkatolikusok. Szent Miklós minden görögkatolikus védőszentje, ráadásul a belvárosi székesegyház névadója is, így különös jelentősége van a tőle származó ereklyéknek.

Szent Miklós tiszteletére van szentelve ez a székesegyház és az egész egyházmegyénknek is a védőszentje kiemelten, mint ahogy az egész keleti egyháznak is a védőszentje Szent Miklós. Ezért van az, hogy minden keleti egyházban az ikonosztázionon az alapképek között szerepel az ő képe, az ő ikonja, ezzel is kifejezve, hogy valami nagyon lényegeset hozott bele a világba. Nagyon izgalmas, hogy mennyire szíven ütötte a világot, hogy bár 1600 évvel ezelőtt élt, mégis a világ minden részén megemlékeznek róla.

A Sacra Mannát, azaz a szent mürót rövidesen a hívők is megtekinthetik majd a székesegyházban. Az egyházmegye úgy tervezi, hogy már Szent Miklós napja előtt kiállítják a templomban. Az elképzelések szerint a mürót tartalmazó fiola is ereklyetartót kap majd, ugyanúgy, ahogy a szent csontdarabkája is. A Nyíregyházi Egyházmegye arra is felhívja a figyelmet, hogy az ereklyét felekezettől, vallási hovatartozástól függetlenül bárki megtekintheti majd Nyíregyházán.   

Forrás: Nyíregyháza.hu