Idén „kötelező szerénységgel” rendezik meg a Szent Miklós-székesegyház búcsúját. Szent Miklós udvara elmarad, de ikonja és ereklyéi központi helyre kerülnek ezen a hétvégén a székesegyházban.

A Szent Miklós-székesegyház templomünnepét december 6-án tartják: a görögkatolikus egyház védőszentje, Myrai Szent Miklós püspök egyúttal a nyíregyházi püspöki székesegyház névadója is, így a minden évben szokásos búcsú a névadó emléknapján idén is a templom legfontosabb eseménye. Ez nem marad el, de az aktuális körülményekhez igazodik.

A szombat esti virrasztás (vecsernye lítiával, utrenye) az esti, 17:30-kor kezdődő liturgia után kezdődik, de nem fejeződik be 20.00 órára, így mindenkit arra buzdítunk, hogy a megfelelő időben térjen haza. A szertartás online is követhető az egyházmegye honlapján, Facebook-oldalán és a székesegyház közösségi oldalán is.

December 6-án annak érdekében, hogy minél szellősebben tudjunk a padokban helyet foglalni, a vasárnapi rend szerint megszokott liturgiák mindegyikét megtartják a székesegyházban:

6:30 Szent Liturgia

8:30 Szent Liturgia

10:00 Szent Liturgia

12:00 Szent Liturgia

17:30 Szent Liturgia majd vecsernye

A 10.00 órától kezdődő Szent Liturgián Szocska A. Ábel megyéspüspök mellett az oltárnál három helynök atya végez majd szolgálatot: dr. Papp Tibor főhelynök atya, Szabó Tamás helynök atya és Horváth Tamás bírósági helynök atya, a Görögkatolikus Papnevelő Intézet spirituálisa, valamint dr. Kruppa Tamás parókus atya. A homíliát az egyházmegye főpásztora mondja.

Olajkenetet nem végeznek, és az antidór (jel. ’ajándék’) helyett búcsúi ajándékként is felnőtt és gyermek egyaránt csokimikulás-mézeskalács szív csomagot vihet haza Szent Miklós követének figyelmességeként.

A Szent Miklós udvara közösségi ünnepvarázs most elmarad, de az ünnepen figyelmünk ugyanúgy Szent Miklósra irányul: a templomban központi helyre Szent Miklós virággal ékesített ikonja és ereklyéje kerül.

A vasárnapi szertartást is követheti élőben a következő internetes csatornákon:

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye, fotó: P. Tóth Nóra