A belvárosi Krisztus-hívő közösségek vezetőinek határozata a 2021. január 17. és 24. között tartandó ökumenikus imahétről.

Jelen voltak: Hajduné Csernák Erzsébet metodista vezető lelkész, Csordás Gábor római katolikus társ-székesegyházi plébános, Dr. Gaál Sándor református esperes, Dr. Kovács László Attila evangélikus vezető lelkész, Dr. Kruppa Tamás görögkatolikus székesegyházi parókus, Papp Dániel baptista vezető lelkész, mint házigazda.

1. Az imahetet nem tartjuk meg a sok évtizede megszokott formában, mert a pandémia miatt nem engedhetjük meg a szokásos összejöveteleket egymás templomaiban.

2. Az imahét alapvető célja mégsem sérül, mert ezen a héten is mindannyian imádkozni fogunk a Krisztushívők egységéért templomainkban, imaházainkban,  és otthonainkban, a saját megszokott kis közösségeinkben, vagy online bekapcsolódva saját közösségünk vagy akár egymás online elérhető imádságába is.

3. A Görögkatolikus Szent Miklós Székesegyházban 17-én vasárnap estétől 24-én vasárnap estig minden nap, a 17.30-kor kezdődő Szent Liturgiákban könyörgést végzünk a Krisztus-hívők egyesítésért, és a főcelebráns rövid homíliát mond a svájci GRANDCHAMP-i SZERZETES KÖZÖSSÉG által összeállított hét napi témájáról.

4. A napi szándékok és olvasmányok előre kikereshetők és elolvashatók a a MEOT honlapján is közzétett imafüzetből: https://www.meot.hu/dokumentumok/2020keresztyen/ImahetiFuzet2021.pdf

5. Ezen kívül kérésünkre a Nyíregyházi Televízió január 19-én 18.30-tól, a kedd esti NYÍREGYHÁZA MOST című műsorában közöl 5+5 perces rövid interjúkat a felekezetek vezetőivel az imahét aktualitásairól.

6. A Kelet Magyarország napilap pedig a január 16-ai, szombati számában közöl előzetest az egyházak tolmácsolásában az imahét szándékáról és lelki üzenetéről.