Arany, ezüst és bronzérmeseink, pontszerzőink és leendő arany, ezüst és bronzérmeseink, pontszerzőink mellett, hála, köszönet és tisztelet azoknak is, akik szintén teljes erőbedobással küzdöttek, de az első meccsen elbuktak, az az első fordulóban kiestek.

Hála, köszönet és tisztelet, akik nagyon sokat dolgoztak érte, de nem jutottak ki az olimpiára vagy ott nem jutottak tovább.

Ők is a mi hőseink.

Gyerekkoruk óta edzettek a tanulás, a munka és a család mellett. Számtalanszor elestek, de újra és újra felálltak és emberfeletti módon küzdöttek tovább.

Számtalanszor győzték le vágyaikat, kényelmüket, önmagukat. Évek, évtizedek kőkemény munkájának eredménye az, hogy ott vannak az olimpián.

Ők a szív bajnokai, akik arra tanítanak minket, hogy küzdeni nemcsak a végső győzelemért lehet, igazi siker az is, ha valaki legyőzi önmagát és hűségesen edz, küzd, végzi a feladatát, betölti hivatását.

Példájuk tanít minket a sport valódi szépségére, az éremtelen küzdelmek értékére, a kitartás szívet formáló csodájára.

És igen, bennük látom az anyaság tornászszámaiban indulókat, akik egy tornász művészi szépséggel és hihetetlen izomzatával hódítják meg a talaj, a gerenda, gyűrű és a felemás korlátok kamaszodó világát.

Bennünk látom a megélhetés mindennapjainak tatamira lépő harcosait, akiket bár néha szőnyeghez vág az élet, de felállva újra és újra fogást keresnek és találnak rajta.

Bennük látom a betegágy mellett állók maratont futóit, akik nem látják még a célt, de lépésről-lépésre teszik, végzik dolgukat.

Bennük látom a házasságukért, családjukért újra és újra csapatként küzdő, gólokat szerző, együtt örülő és együtt szomorkodó embereket.

Bennük látom a hivatásukért megfeszülő izmokat, a lehetetlent is megpróbáló ugrásokat, a százszor felemelt emberfeletti súlyokat.

Bennük látlak Téged, s látom magamat.

Ezekben a napokban belőlük merítek erőt, miattuk végzem hétköznapi feladataimat az olimpia szellemében:

Citius, altius, fortius – azaz gyorsabban, magasabbra, erősebben, (jobban).

Hiszem, hogy Isten kegyelméből végül, ott, majd mindenki megkapja az aranyérmét.